Værd at vide

Er du husejer og skal du til at renovere, bygge nyt eller bygge til, så er det vigtigt, at du forholder dig til Bygningsreglementets nyeste energikrav.

Bygningsreglementet er udstukket fra Byggeloven og indeholder et regelsæt, som dit byggeri skal overholde,
når det gælder sikkerhed, sundhed og energiforbrug.
 
Det nyeste reglement kom til i 2018, deraf navnet BR18 - og har senest skærpet energikravet til vinduer og døre gældende i 2020, fra 1. februar 2021.
 
Bygningsreglementet gælder for alle husejere
– uanset om du står over for en renovering af et ældre hus eller du skal til at bygge helt nyt. 
 

 

Hvad betyder de skærpede krav for dig?


Fra 1. februar 2021 skal alle husejere, som bygger nyt, bygger til eller bygger om, bruge vinduer, der svarer til energiklasse A. Hos EIKO lever alle vores vinduer med 3-lags glas op til de krav, som Vinduesindustrien stiller for A-mærkede vinduer.

Skal du derimod bruge vinduer til dit sommerhus, eller det vi kalder for et u-opvarmet hus, er det nogle andre krav som dine vinduer og døre skal efterleve - og du kan uden at tøve vælge vores 2-lags glas til formålet. 

Har du spørgsmål til ovenstående i forbindelse med dine nye vinduer og døre, er du naturligvis velkommen til at kontakte os.

Vi guider dig trygt igennem processen. 

Du kan roligt handle hos EIKO


Det er dit ansvar, som bygherre, at bygningsreglementet bliver overholdt. Får du hjælp af en arkitekt, håndværkere eller andre fagpersoner, kan du selvfølgelig rådføre dig med disse, men i sidste ende er det dit ansvar, at dine elementer lever op til de nye energikrav. 

Derfor kan du trygt handle ved EIKO.

Vores produkter overholder alle krav i bygningsreglementet, så du undgår ubehagelige overraskelser midt i byggeprocessen.

Det eneste, du skal være opmærksom på, er om dit vindue og dør, skal sidde i en helårsbolig eller et sommerhus / u-opvarmede rum, da dette har indflydelse på, om du skal vælge vores serie med 2- eller 3 lags-glas. 

Til dig, som renoverer


Er du i gang med en renovering og udskifter du de gamle vinduer og døre i din bolig, skal dine nye elementer leve op til de krav, som er gældende fra februar 2021. 

Det betyder dog ikke, at dine gamle vinduer og døre er ulovlige, hvis de ikke lever op til de nuværende krav for 2022. Vinduer og døre skal blot overholde de krav, som var gældende på det tidspunkt, hvor de blev monteret.

Generelt gør det sig gældende, at ændringerne i huset altid skal overholde det til den tids gældende bygningsreglement - uanset om du bygger nyt hus, bygger om eller laver en tilbygning.

Bygningsreglementets energikrav for vinduer og døre

Pr. 1. februar skal alle nye vinduer og døre overholde følgende energikrav:

Vinduer til renovering og nybyg: Eref på min. 0 kWh/m2 pr. år (svarer til 3-lags glas fra EIKO)
Vinduer til sommerhuset og u-opvarmede rum: Højest en på 1,8 W/m2/ki  (svarer til 2-lags glas fra EIKO)

Døre uden glas: Max u-værdi 0,8 W/m2K

Døre med glas: Max u-værdi 1,0 W/m2K

Hvorfor skal jeg vælge energirigtige vinduer?


Med nye energirigtige vinduer kan du reducere boligens varmetab – og dermed mindske dit varmeforbrug og CO2 udslip markant. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i vinduets energitilskud og energimærke, før du skifter dine gamle vinduer.
 
Vinduernes isolationsevne har stor betydning for din varmeregning - og er du en heldige ejer af et hus med store vinduespartier, så er der måske ekstra meget at spare på din varmeregning ved at skifte gamle utætte vinduer ud med nye energivenlige vinduespartier.

I et gennemsnitshus forsvinder 7 procent af varmen ud gennem vinduerne. Har du gamle vinduer og døre er det højst sandsynligt også mere end det.


 

Forstå energibetegnelserne


Ordet energitilskud anvendes til at beskrive vindues evne til at isolere og optage varme. Energitilskuddet er derfor forholdet mellem varmetabet, som kommer indefra og forsvinder ud, samt varmetilskuddet, som kommer ind gennem ruden via solens stråler. 

 

Eref

Eref beskriver, hvor meget energi, dine vinduer bidrager med i vintersæsonen. Vinduets gennemsnitlige energibalance måles i kWh/2 per år.
 
Har vinduet en positiv Eref værdi, så giver vinduet varme til boligen. De fleste vinduer har dog en negativ værdi, som betyder, at der forsvinder varme ud gennem vinduet.

U-værdi

Vinduet eller dørens u-værdi angiver produktets isoleringsevne.
Jo lavere u-værdi, jo mindre varme slipper dit vindue ud. 


Er du i tvivl om, hvilke vinduer og døre du skal vælge?

Er du i tvivl eller har du brug for professionel hjælp er du velkommen til at kontakte os via telefon eller mail.

Vi har et helt team af professionelle rådgivere klar til at hjælpe med gode råd og kompetent vejledning til dit valg af vinduer. 

Kontakt os i dag på telefon +45 3515 4720 eller via email info@eiko.dk